Prosjektering av slokkeanlegg

I noen bygg stilles det krav om prosjektering av automatiske slokkeanlegg. Krav i TEK17 eller brannkonsept bestemmer om et bygg skal ha automatisk slokkeanlegg. Dette krever prosjektering og installering av anlegget.

Sprinkler har vært brukt i mer enn 150 år. Det har spart samfunnet for tusener av liv og enorme verdier. Ved å plassere dyser som reagere individuelt på varme rundt i et bygg, har man i praksis en brannmann på vakt 24 timer i døgnet, 365 dager i året. Ved utløsning vil sprinkleren kaste ut dråper som går gjennom røyken og treffer både brannsted og området rundt.

Sentralt er den europeiske standarden NS 12845, som dekker mye av næringsbygg og lager, men kun ved bruk av spray og konvensjonelle sprinkler. Den andre europeiske standarden NS 16925 dekker bolig og boliglignende bygg (som deler av hotell, helseinstitusjoner, internat, boligblokker, osv.). Her skal alle sprinkler være av typen kvikk respons.

Den amerikanske NFPA brukes over hele Amerika, store deler av Asia og Midøsten, og har flere ulike standarder. NFPA 13 dekker også det meste av bygg og lagring med alle typer sprinkler. Dette gjelder sprinkler med lavere k-faktor enn 80, ESFR, EC, Large Drop, Attic, osv.

I tillegg gir NFPA 13 mulighet for mye mer praktiske løsninger for lagring i OH områder, slik at i f.eks. kjøpesenter kan det lagres opp til 3,7 m høyde i butikk og lager. Videre vil utløsningsarealet reduseres med inntil 40% når kvikkrespons sprinkler brukes. Dette kan spare utbygger for store beløp.

I andre situasjoner kan det være mest hensiktsmessig med et vanntåkeanleggg. Vanntåkeanlegg er basert på mye av samme teknologi som sprinkler, som dyser, rør og sentral. Til forskjell forstøver de vanndråpene enda mer enn sprinkler, det er mindre dimensjon på rør og anleggene må oftere ha pumpe.

Med vanntåke oppnår man følgende. Tåken vil i mye større grad følge den oppdriften den varme røyken skaper og ledes inn der brannen er. I tillegg vil de varme røykgassene under tak, bli fortere avkjølt siden dråpene ikke faller så lett ned og små dråpene tar opp fortere varmen.

I brannen vil de små dråpene mye raskere enn sprinkler kunne ta opp i seg varmen. Når dråpen får økt temperaturen til over 100˚C, går den over i gassform. Dette betyr at dråpene tar ut mye energi fra brannen, som brannen ikke kan bruke til å videreutvikle seg.

Videre er det slik at hver dråpe utvider seg ca. 1600 ganger når den går fra dråpe til gass. Vanndampen fortrenger oksygen fra brannen og brannen mister enda av sine viktigste forutsetninger.

Ny lavtrykksteknologi gjør det mulig å skape vanntåke helt ned til 4 bar.

Av og til vil verken sprinkleranlegg eller vanntåkeanlegg være hensiktsmessig. Da kan inergen gasslokkeanlegg være en løsning. Inergen gasslokkeanlegg består av gassene nitrogen, argon og karbondioksid (CO2). Denne miljøvennlige slokkemetoden er basert på deteksjon og slokker brannen ved at slokkegassen fortrenger oksygen i brannrommet. Tilsetning av CO2 gjøres for å skape en personsikker atmosfære. Det er fordi kroppen måler konsentrasjonen av CO2 og med høyere konsentrasjon av dette i blodet, tar kroppen opp det den trenger av oksygen fra den lavere oksygennivået i rommet. Uten dette, kunne bevisstløshet og død inntruffet.

Vårt team er eksperter på krav, forskrifter og nye løsninger slik at vi finner den riktige løsningen som passer ditt behov.

Kontakt oss

Trenger du prosjektering av slokkeanlegg? Ta kontakt med oss her!